Mer om Utveier

Henning Sørensen

Forfatter

 

Utveier

 

Utveier er en oppvekstroman fra en bygd på Vestlandet. Det er en roman om familie, vennskap, lykkelig kjærlighet, håpløs kjærlighet, gammel kjærlighet og uforløst kjærlighet

Utveier

Utgitt 2014

 

Bakom ligger musikken til Bruce Springsteen - the Boss. Romanen er også inspieret av Nick Hornbys High Fidelity og Lars Saabye Christensens Beatles. Her er et musikals univers med en hovedperson som famler seg fram i livet ved hjelp av en mørk, selvironisk humor.

 

En kiste senkes i jorden. Det svartner for Helge Oppeide Dette er ett av livets absolutte lavpunkter. Men det skal bli verre. Dagen har mer å by på - han vet det bare ikke ennå. Det er en kald oktoberdag i 1985.

Et par år tidligere lå fremtiden åpen. Helge hadde kjøpt sin første bil, spilte i band og det var dame på gang. Hva kunne vel gå galt? Han burde begynne å studere, men orker ikke en gang tanken. Andre får det til, men for Helge er det enklere å la dagene flyte av gårde.

 

 

Utveier er den romanen jeg ville skrive den dagen jeg først prøvde meg som forfatter. Den skulle være en roman om det miljøet jeg var en del av tidlig på 80-tallet. Dette er en tid som for oss som da var unge, både er nær og fjern på en gang. Mye er forandret siden den gang, spesielt gjelder dette på teknologisiden. De forandringene som griper mest inn i hverdagen vår er smarttelefoner og internett.

 

Mobiltelefonen var på gang, men den var knapt nok mobil, og den var i hvert fall ikke smart. Dessuten var den alt for dyr for alle andre enn jappene. (Jappene? Noen som husker disse underlige skapningene?)

 

Internett? Vi kunne ikke forestille oss det en gang.

 

Sosiale media? Det var vel kaffibesøk og råning i sentrum.

 

Er det noen unge menn i dag som kan forestille seg følelsen av å ringe til jenta du traff på lørdagsfesten, på en telefon som sannsynligvis blir besvart av mor eller far til den utvalgte? (Eller enda værre - lillesøsteren ...)

 

Men det finnes kontinuitet også. Utveier handler mye om unge menneskers forhold til musikk. For Helge er det spesielt "The Boss" som gjelder og han er jo fortsatt Sjefen for mange.

 

Selvsagt vil en så personlig roman inneholde en del av forfatterens egne oplevelser, men den er på ingen måter selvbigrafisk. Familien til Helge bor f.eks på gård og kjører Opel. Vel, min mor er vokst opp på en gård, men vi har aldri hatt noe som kunne minne det minste om en Opel.

Vi kjørte Ford!

Men forfatteren har spillt i band, han har også hatt en syltynn journalistisk karriære i "Fjordingen" og selvsagt gått på "Firda Gymnas."

 

Tematisk var jeg inspirert av Nick Hornby og hans "High Fidelity." Jeg prøvde å tenke meg hva han ville ha skrevet - om han hadde kommet fra en småplass på Nordvestlandet og ikke fra London.

Min hovedperson, Helge Oppeide, sliter med overgangen til voksenlivet, og føler seg etter hvert kraftig akterutseilt. Alle andre får det til, men han sitter fast i sitt utilfredstillende ungdomsliv. Kjærligheten er vanskelig og arbeidslivet ikke stort bedre, og når åpningsscenen er en begravelse aner en at ting fort kan bli enda verre. Helge erfarer etter hvert at andre av de som er rundt ham, kan ha det enda vanskeligere enn ham selv, og at hans egen problemer egentlig er ganske så trivielle.

 

Men Utveier er på ingen måte en heldepressiv roman. Humoren er der, selv om den til tider kan være ganske så svart.